Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AS

viveka

7. 8. 2011 12:27
Profily lidí, kteří se účastnili/účastní blokády.

http://www.sumavapro.cz/blokada-na-sumave/lide/

0 0
možnosti
SHV

sir Humprey V.

7. 8. 2011 12:52
Re: Profily lidí, kteří se účastnili/účastní blokády.

asi to budou hodný lidi, krom teda těch Zelených

0 0
možnosti
PA

Pepan A2

7. 8. 2011 2:09
Jo a mimochodem.

Ty brzdy byly poničeny lesníkovi, což určitě aktivista není, takže si informace cucáte z palce.

http://zpravy.idnes.cz/situace-na-sumave-se-vyhrocuje-znaci-rozbite-auto-a-sabotaz-brzd-pxj-/domaci.aspx?c=A110731_123925_budejovice-zpravy_stk

0 0
možnosti

Soininen

6. 8. 2011 23:23
Dle

mého názoru, který pevně sdílí většina odborné veřejnosti by se v dané lokalitě absolutně nemělo kácet. Příroda si poradí se vzniklým problémem sama. Stromy napadené jistě uschnou a postupně odumřou ale to je naprosto v pořádku. Tyto mrtvé stromy prostě poskytnou potřebné živiny nově tvořící se vegetaci, tedy i nově rostoucím smrčkům, rovněž poskytnou přirozený zástin a ochranu před povětrnostními vlivy. Mimochodem, dle všeho se jedná o podmáčenou smrčinu a smrky v dané lokalitě rostoucí jsou ryze původní dřevinou. To hovoří za vše. V případě, že by smrkový porost byl kácením značně zredukován a pokácení jedinci by byli odvezeny, do půdy by se nedostali živiny. z Části by došlo k erozi půdního podkladu, dále by se začaly vytvářet travnaté porosty, které by vše ostatní překonkurovaly a moc nových stromků by se zrovna neujalo. V konečném důsledku a to je nepopiratelné se kácením v dané lokalitě ukazuje být doslova hazardérstvím s ne moc hezkým koncem. Toliko fakta.

2 0
možnosti
AP

AleŠ patný

7. 8. 2011 21:54
Re: Dle

Můžete mi prosím vysvětlit, kam se ten brouk, který vyletí z napadeného stromu, přemístí? Nevletí náhodou do jiného stromu, kde se  rozmnoží a poté poletí zase dál? A co mu zabrání aby se jednoho dne vrátil a napadl i ty Vaše stromky co tady nově vyrostou? Tím, že se napadený strom nechá být, se nic nevyřeší!

1 0
možnosti
1(O

1907 (FK Opava)

6. 8. 2011 23:19
Není nad to,

když se magor pasuje do role zachránce světa :-P

2 0
možnosti
JR

Jan Ruzicka

6. 8. 2011 22:42
Nepřeceňujte se.

Ta vaše šaškárna opravdu, ale opravdu nehýbe celou republikou. To jen novináři nemají v létě do čeho rýpnout. Pár dnů a zapadnete mezi různé Tamáše a podobnou pakáž.

1 0
možnosti
RP

radim36

6. 8. 2011 22:28
Ono to je vcelku jedno .

Na Šumavě vždy bude nějaká příroda. Otázka je jaká.

Pokud se provede kácení kůrovcem napadených stromů, populace kůrovce se sníží pod hranici, na které si stromy s kůrovcem poradí samy. Neboli pokud bude kůrovců málo , zdravý smrk všechny kůrovce,k které ho napadnou a pokusí se v jeho lýku rozmnožit, zalije pryskyřicí. Kůrovcová kalamita ustane. Potom na Šumavě zbudou místní holiny po kůrovci prostřídané živými smrkovými porosty. Porosty budou zdrojem semen  a taky zajistí pro klíčení těch semen ve svém okolí vhodné hydrogeologické podmínky, takže holiny vesměs zase brzy zarostou lesem. A to kvalitním a věkově diferencovaným lesem, protože ty holiny zarostou postupně.

2 0
možnosti
RP

radim36

6. 8. 2011 22:36
Re: Ono to je vcelku jedno .

Pokud se stromy nechají tak, kůrovcová kalamita bude pokračovat až do plošného zničení všech stromů na daném území. Semena bude muset vítr přinášet kilometry daleko, navíc na území zničeného lesa se změní hydrogeologické podmínky a semena tak budou mít na úspěšné vyklíčení maximálně tak dva roky, než území zaroste trávou a mechem.

Podle  odhadu, který se mně jeví seriózně, vyroste v takovém případě nový les na cca čtvrtině plochy původního lesa. Na většině ostatní plochy zůstanou porosty trávy a mechu. Na pár procentech plochy původního lesa hodně exponované erozně dojde k splavení zeminy až na skalnatý podklad. Na pár procentech plochy původního lesa exponované podmáčením dojde k prosazení rašeliništních biotopů.

Takže plocha lesů na Šumavě se podstatně zmenší. Ostatně ty současné umělé lesy zřejmě skutečně vysazovali všude možně, kde dokázali zařídít, aby se ty vysázené smrčky uchytily včetně ploch, kde by se přírodní les nikdy nerozšířil.

0 0
možnosti
KV

_-1-_

6. 8. 2011 22:16
Pár laických postřehů ...........

Bod 1: .... samozřejmě, že nejsou. Evidentníma žvástama bych se vůbec nezabýval. Bod 2: ..... Zde bych si ponechal pár % na to, že by to mohla být v některých případech pravda. Bod 3: ..... Fanatici? - Někteří ano. Exhibicionisté? - Někteří ano. Feťáci? - Někteří ano. Bod 4: ..... Sám uvádíte, že ano. Bod 5: ..... Za jak dlouho se les na stejném místě obnoví zcela přirozenými procesy? Bude v té době někdo z nás ještě naživu? Bod 6: ..... Jsou uvedena hlediska ekonomická a sociální a pak hledisko ekologické. ... Hledisko ekologické je super, ale nerad bych umřel hlady. Bod 7: ..... Pořád čtu, jak jsou vědci, profesorové, docenti, odborníci a bůhvíkdo ještě proti. ..... Rád bych si někde přečetl, na základě čeho se vedení parku rozhodlo pro pokácení napadených stromů. Radili jim snad popeláři, uklizečky, řidiči tramvají, či jiní odborníci? (všem jmenovaným profesím se omlouvám)

0 0
možnosti
F

Faustino

6. 8. 2011 22:03
Autor

by se mohl inspirovat bojem s kůrovcem v Krkonoších.

Ve stupni A se nezasahuje, ale podobný snad na Šumavě není. Les na Ztraceném odpovídá stupni C nebo D, v něm se dělají klasické lesnické zásahy.

Co se tak zeptat jak na kůrovce třeba Nýče, Kouta, Nováka, Štefana ... Nebo důchodce Pepy Tylše.

0 0
možnosti
SHV

sir Humprey V.

6. 8. 2011 22:00
Tak vy jste kantor? Bez úcty k zákonům,

demokracii a zodpovědnosti legálního správce Šumavy?

Hamba vám

1 0
možnosti
NW

NobodyWasHere

6. 8. 2011 21:55
v bodech šest a sedm Vám, zelený Khmere

věřím pouze to, že Vaši akademicky vzdělaní souvěrci Vám vystavili glejt, kterým se můžete krýt a vesele ignorovat názor většiny ostatních (případně je navíc označit za nedouky a podplacence těžařských firem), přesně podle vzoru globálních otepluch.

Až bude Šumava padesát, sto let bez stromů (a bez vody a bez retenčních schopností lesa), tak budete pořád kvákat, že je to v pořádku, že a že se musí obnovit původní porost (který byl původně vysázen uměle koncem 19.století). Váš článek je o to nebezpečnější, že v několika prvních bodech si vytváříte zdání solidního autora (proti těm nelze celkem nic namítnout - policajti jsou policajti, šumaváci vás fakt nemusí, většina blokádníků jsou skutečně pouze fanatici Víry a nikoli feťáci etc.), a získaný prostor pak využijete pro manipulaci v posledních bodech. Dokonalá práce, jako od Státní.

Ale možná jsem paranoidní a Vy jste rovněž pouze jen fanatik ........

2 0
možnosti
  • Počet článků 5
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1578x
ředitel Střediska ekologické výchovy SEVER, biolog a pedagog (PedF UK), radní a zastupitel v Horním Maršově

Seznam rubrik